Ο ποιητής ζητά και νοσταλγεί την αγάπη, τη γαλήνη, τη φυσική ομορφιά και την απόλαυση τής φύσης, την ανθρώπινη επαφή και την αγνότητα, και αυτά είναι το κέντρο του ψυχισμού του, αλλά και των ποιημάτων του, ενώ συχνά πιστοποιεί πικρές αλήθειες (π. χ σελ32) και διδάσκεται ή διδάσκει μέσω του παρελθόντος, ενώ το ποίημα αποτελεί μια διέξοδο έκφρασης και ένα μέσο μετάδοσης μηνυμάτων, που θα ευφράνει τις ψυχές και θα βελτιώσει τον κόσμο.
Εκφράζει έτσι ψυχικές καταστάσεις και συμπεράσματα, αποστάγματα τής πείρας και των εμπειριών τής ζωής, δοσμένα με περιγραφικό ρεαλισμό, ποιητικές μεταφορές και κάποιες αλληγορίες, με απόλυτα εναργή τρόπο, έτσι ώστε να αγγίζουν τον αναγνώστη, προβληματίζοντάς τον, με βάση το περιεχόμενό τους και όχι τα λογοτεχνικά τους σχήματα, τη συνθετότητά και τα κρυμμένα νοήματά τους, όπως συχνά συνηθίζεται σε άλλου είδους ποιήματα.
Οι μνήμες τού πολέμου διατηρούνται ανεξίτηλες και επανέρχονται ζωντανές στη μνήμη του, μια και σημάδεψαν τη γενιά του και μπορούν να αποτελέσουν διδαχή για μας τους νεότερους, ειδικά με τον έμμεσο τρόπο τής ποίησης.
Η μοναξιά, η απελπισία, το άγχος και η λήθη, κυριαρχούν στην κοινωνία τής «Εμπόλεμης ζώνης», η αγνότητα και τα όνειρα υποχωρούν -ούτε τα θαύματα είναι δυνατά- και δίνουν τη θέση τους στη θλίψη και την απόγνωση, αλλά ενίοτε η ζωή νικά (σελ18) και μέσα από τη συντροφικότητα, ζεσταίνει τις καρδιές των ανθρώπων.
Η παιδικότητα και η αγνότητα, με τις χαρές, το μινιμαλισμό και τις ελπίδες της, αντιπαραβάλλεται δημιουργώντας αντίθεση, με την κατάρρευση και τη σκληρότητα του σύγχρονου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ομογενοποιούνται και συγκλίνουν («Συμπτώσεις» σελ7).
Η συλλογή επίσης διαχέεται από διακριτικό θρησκευτικό συναίσθημα και την ελπίδα και την αγάπη που απορρέει από αυτό.
Η ποίηση του Κώστα Χελμού, είναι ένα μέσο για να συνυπάρξει και να επικοινωνήσει με τον αναγνώστη (σελ 34), να ονειρευτεί και να εκφράσει τον πόνο, τον πόθο και τις ελπίδες του, οδηγούμενος στην εκτόνωση και αφήνοντας μια γλυκιά γεύση τρυφερότητας, ευαισθησίας και αγάπης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου