Η λίστα ιστολογίων μου

Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2010

ΕΝ ΜΕΡΕΙ ΕΛΛΗΝΙΖΩΝ/ Μ. Β ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ/ ΕΣΤΙΑ

Με φόντο την άλλοτε αγγλοκρατούμενη Κύπρο και με τις βαθιές ιστορικές γνώσεις του ιστορικού και μέλους της Γαλλικής Ακαδημίας Μ. Β. Χατζόπουλου, περιγράφεται, μέσα από ένα μυθιστόρημα, μια ανθρώπινη ιστορία, ταξιδεύοντάς μας στην εφηβική ηλικία του ήρωά του Δημήτρη.

Τρόποι ζωής τής τριεθνούς κοινωνίας τής Κύπρου την εποχή εκείνη, περιγραφές μνημείων και περιοχών, αφηγήσεις ιστορικών γεγονότων, μέχρι και μύθων, στοιχεία για Ευρωπαίους λογοτέχνες και ποιητές, με παρεμβολές ποιημάτων και κάποτε χωρίων του Ευαγγελίου, συνιστούν ένα πλήθος παράπλευρων στοιχείων αφήγησης, που εμπλουτίζουν το βιβλίο και το καθιστούν πηγή γνώσης, αλλά και λατρείας του κυπριακού και ευρωπαϊκού πολιτισμού. Έτσι μας προσφέρονται γνώσεις, στάσεις ζωής, πολιτικές απόψεις και θυμοσοφία.

Το γοητευτικό όπλο αυτού του βιβλίου, είναι η πρωτότυπη και ελαφρά παράδοξη γλώσσα, με κορμό την καθομιλουμένη, αλλά και με λέξεις λογιότερης και γνήσιας ελληνικής προελεύσεως, κάποτε αρχαΐζουσες καταλήξεις και εκφράσεις, και ενίοτε ξενικές ονομασίες ή και όροι, που φτιάχνουν ένα μελετημένο κράμα, που θεμελιώνεται στις βαθιές γνώσεις του συγγραφέα και μας κάνει να συνειδητοποιούμε τις ποικίλες επιρροές μας, που θα ήταν ατόπημα να τις αρνηθούμε. Η άμεση επίσης χρήση τις αγγλικής γλώσσας, αλλά και της κυπριακής διαλέκτου, κατά περίσταση, συνεισφέρουν στη ρεαλιστική και αληθοφανή απεικόνιση τής ιστορίας τού βιβλίου.

Η λογοτεχνική όμως καλλιέργεια, το εκπληκτικό λεξιλόγιο και οι υπερβολικά εύστοχες κρίσεις, των εφήβων που περιγράφονται, ιδιαίτερα του Δημήτρη, ξενίζουν και μοιάζουν αφύσικες, ενώ μάλλον του αποδίδονται οι γνώσεις και η καλλιέργεια του ίδιου του συγγραφέα. Εντούτοις η καυστική ματιά τους και οι αντιδράσεις τους, που έχουν μια φρεσκάδα, διαβάζονται διασκεδαστικά και ψυχαγωγικά, και απεικονίζουν πλέρια τον σφυγμό του εφηβικού κόσμου, που η ανεξαρτησία από τις περιοριστικές δεσμεύσεις, τους δίνει μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας, που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν φτάνει στην ασυδοσία και είναι λελογισμένη, ενώ χαρακτηριστική είναι και η υπευθυνότητά τους.

Ο έρωτας είναι πηγή αλλαγής, γνώσης, ανθρώπινης επαφής και κυρίως αγάπης και στοργής, είναι μια εγκεφαλική διεργασία ταιριάσματος και προσέγγισης, μια πολύμορφη και πολύπτυχη μαγεία, που αναζωογονεί και δίνει «ενέσεις ζωής» στον ήρωά του, καθώς είναι «δεμένος» με τις καταστάσεις, τις συμπεριφορές και την ηθική, παρακινούμενος και κάποτε παρασυρόμενος από τον σαρκικό παράγοντα, που τον κάνει απόλυτα ανθρώπινο, μα ακόμα και όταν τον οδηγεί σε παρεκτροπές, «ντύνεται» και συμβιβάζεται με την πνευματική φύση.

Η ζωή του Δημήτρη, διασχίζει και επηρεάζεται από τα εκρηκτικά πολιτικά γεγονότα της εποχής της ΕΟΚΑ και των Άγγλων, και ο συγγραφέας δημιουργεί μια διττή εξέλιξη πλοκής, προσωπική του ήρωα -αποδίδοντας την καθημερινή ζωή κυρίως ευκατάστατων πολιτών- και ιστορική.

Τελικά το βιβλίο, σκιαγραφεί τον σφυγμό μιας εποχής, μέσα από τους βίους και τα διλήμματα των ηρώων του, με σαφείς και μελετημένες ιστορικές αναφορές, που λόγω της δράσης, διαβάζονται ευχάριστα και όχι όπως σε ένα ψυχρό επιστημονικό μελέτημα.

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό INDEX, τεύχος 35

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου